torsdag 31. desember 2009

Jeg savner meg...

Jeg har liggi i senga og vridd meg gud vet hvor lenge nå. det har detti så mange tanker inn i hodet mitt, så jeg fant ut at jeg like gjerne kunne stå opp og dele dem med dere.. Vel, som overskriften sier: jeg savner å være meg! Det er sikkert vanskelig å tro, etter bare å ha lest alle sutreinnleggene mine her, men jeg elsker faktisk å le! Før lille Sindre-min døde var det alltid liv og latter hjemme hos oss. Jeg kunne fjase og vase om alt mellom himmel og jord. Meg og mannen min kunne ligge på sofaen og lekesloss mens vi lo så tårene trilla. Det er vel ikke så vanskelig å regne ut hvem som vant hver gang når jeg forteller at mannen min er 26 cm høyere enn meg, og 40 kg tyngre! Vi smilte, vi lo, og vi var forelska! ja, selvfølgelig hendte det at vi hadde lyst til å slå hverandre i hodet med noe hardt, og kaste den andre på dør, men slik er det vel i alle forhold. Men for det meste var vi lykkelige..
Jeg husker så godt hva noen sa til meg en gang: det å komme til dere er så godt, for det viser meg hva en ekte familie er for noe!
Veeel, det var den gangen.. Selvfølgelig smiler og ler jeg fremdeles, men det er ikke på samme måten. Det er ikke med den ubeskrivelige gleden og lykkefølelsen som var før. Det er slutt på lekeslossinga og putekrigene. Det er slutt på den enorme lykkefølelsen. Jeg savner det, jeg savner MEG.

Med tid og stunder vil det vel komme tilbake, med tid og stunder vil jeg forhåpentligvis være den sprudlende Anne igjen som jeg en gang var. Jeg jobber mot det, hver dag jobber jeg mot det. Jeg tror kanskje det er mye rett i at livet begynner igjen den dagen man har sluttet og sørge over hva man har mistet, men heller gleder seg over hva man har hatt. Jeg vet at jeg har en lang vei igjen å gå, men jeg vet at jeg en dag vil komme i mål. En dag vil jeg sitte her med alle dem gode minnene, og gleden over hva jeg fikk låne for en stund. Det var en så fin kommentar i bloggen min for en stund siden: Vi lånte deg en stund. Alle lån må tilbakebetales. Vi betaler med savn..Det er så sant som det er sagt. Vi fikk låne deg en stund, lille Sindre-min. Hver dag med deg var en glede, og nå betaler vi tilbake..

Om det er noe jeg angrer på av hva jeg gjorde den siste tiden vi hadde med deg? Ja, det er det.. Jeg var så sta, så forbaska sta. Alle spurte meg hele tiden: "jamen, klarer du det da Anne?", "du trenger ikke å gjøre det, Anne". Men mammaen din klarte det lille Sindre-min.. Vi klarte å planlegge begravelsen din. Vi klarte å ordne dødsannonsen din, plukke ut kisten din, blomstene dine og sangene til begravelsen. Jeg skrev dikt til deg som jeg leste til deg i kirken. Jeg var i byen og handlet nytt ullundertøy til deg, og mammaen din og pappaen din stelte deg for siste gang.. Jeg klarte alt dette lille Sindre-min, og "jeg klarte det med glans".
Det er bare to ting jeg gjorde som jeg angrer på.. Jeg la deg i kisten din, satte på lokket og skrudde igjen. Jeg sperret deg inne, og det angrer jeg på, elskede lille Sindre-min. Vi bærte deg til graven, og der kommer den andre tingen jeg angrer på: jeg valgte å selv være med på å senke kisten din i jorden. Det at det var meg som skrudde i skruene i kisten din, og at det var meg som var med på å senge kisten din er desidert det jeg synes at er verst. På det tidspunktet så skulle jeg gjøre alt for deg lille Sindre-min, og jeg trodde jeg gjorde det rette. Jeg var så fast bestemt på at det var meg som hadde satt det til denne verdenen, så det var meg som skulle følge deg ut igjen også. Jeg tror ikke lengre at det var det som var det rette, for tanken på at jeg sperret deg inne, og la deg i jorden er nesten ikke til å holde ut. Pappaen din sier at vi gjorde det vi måtte gjøre, og han har kanskje rett, men alikevel så gir det meg en så vondt følelse når jeg tenker på at jeg satte skruene i den kisten..


3 kommentarer:

 1. En dag kommer dagen der du igjen er deg seg selv lillesøster. En dag kan du le i stedet for å gråte, smile uten å få dårlig samvittighet.Den dagen den kommer når du er klar det er jeg sikker på.

  Jeg tror du tar feil når du sier du tok to feil valg kjære deg. Du valgte det som var rett å gjøre der og da, hadde du ikk gjordt som du gjorde så ville du nok kanskje i dag sagt at det var feil å ikke gjøre det. Vær heller stolt av det du valgte og ikke minst klarte å gjøre. Ikke mange har gjordt det før deg og ikke mange vil gjøre det siden heller.

  Klem fra storesøss

  SvarSlett
 2. Godt nyttår kjære Anne!

  Jeg kjente jeg måtte smile litt gjennom tårene når jeg leste det du har skrevet. Det er utrolig godt å lese at dere har så fint grunnlag i familien og forholdet. Jeg har aldri tvilt på at du er ett fantastisk menneske, for det har kommet så tydlig frem gjennom alt du har delt og skrevet. Bildene du har vist lyser av kjærlighet, mange av savn, men mange med håp også.

  Jeg tror du allerede har kommet ett skritt på veien videre. Gjennom sorgen innser du hva du savner i det som er i livet ditt nå. Du sier du savner deg selv, dermed er du bevisst på hvordan du savner å ha det. Ingen kan si eller gjøre noe som får sorgen til å forsvinne, dette er noe kun du selv kan føle. Jeg tror kanskje ikke du kan bestemme det selv heller, iallefall ikke til en viss grad. Du må etterhvert tillate deg selv å ha gode dager, du må tillate seg selv å få lov til å smile, og til å le høyt. Kanskje du en dag du er veldig lei deg, skulle tatt sofaputen og kastet den i hodet på Eldar? Jeg er sikker på at Eldar hadde blitt veldig overrasket, men kanskje det kunne være starten på noe godt ?

  Jeg føler meg ofte veldig liten når jeg leser om dine tøffe erfaringer i livet. Jeg har på langt nær opplevd noe tøft i livet mitt. Mine hverdagsproblemer blir så utrolig utrolig små når jeg leser om hva dere opplever i familien. Jeg tar meg selv i å bli flau over å klage og syte, når jeg vet hvordan sorgen plutselig kan ramme en. Jeg mangler erfaringer til å kunne sette meg inn i hvordan du har det, jeg kan prøve å forestille meg hvordan det er, men det vil aldri bli det samme, og det vil ikke kunne gi meg en rett å syntes verken det ene eller det andre om slik du har det.

  Det er utrolig tøft å lese om disse to tingene du angrer så sårt på at du gjorde. Jeg har full forståelse for hvordan du tenker, men jeg støtter også din storesøster sine ord. Kisten ble hvilestedet for lille Sindre. Dette er hans myke seng, som skulle ta han videre til ett godt sted. Ett trygt sted. Ett sted han ikke trenger å være redd. Ett sted han ikke trenger å føle smerte, men ett sted som er trygt og ett sted der får være glad, lykkelig og varm. Tror du at du klarer å tenke at du var med å gi dette til han ved å sette skruene i kisten ? At symbolikken ikke blir å 'sperre' han inne, men å gi han ett trygt hvilested. Du fikk være den siste som så han, den siste som fikk røre han og den siste som fikk være sammen med han. Du sørget for at han var trygg, og at han hadde det godt. Å ha mammaen sin der, selvom kanskje sjelen hans var ett annet sted, må være det aller viktigste. Jeg tror kanskje du hadde angret dersom du valgte å la noen andre gjøre det.

  Forsøk heller å være stolt over at du gjennomførte dette. Vær stolt over at du er en god, kjærlig og omtenksom mamma. Vær stolt over at du er ett menneske.

  Nå tror jeg snart jeg må bestille en flybillett, for disse internettklemmene blir så små iforhold til de jeg egentlig føler for å gi deg :)

  Jeg ønsker av hele mitt hjerte at dette året kan bli ett bra år for dere. Stor stor stor varm klem fra Ida

  SvarSlett
 3. Hei du!

  Leste gjennom bloggen din etter å ha oppdaget den gjennom en annen blogger. Må innrømme tårene sprengte på her. Selv har jeg en historie ikke ulik din, bortsett fra at min premature gutt ble 1 mnd eldre enn din. Julen er spesiell her også, for det var den mnd vi fikk lov å ha han hjemme.

  Må si at jeg synes du skriver spesielt vakkert og du virker så utrolig sterk. Jeg kjenner meg igjen i mange av tankene og følelsene dine
  Jeg kommer nok til å titte innom bloggen din igjen for å lese.

  Stor klem fra meg til deg

  SvarSlett