lørdag 13. februar 2010

Å måle sorg..

Noen vil kanskje føle seg støtt av det jeg nå skriver, noen vil kanksje føle seg truffet mens andre igjen synes det er helt okei.
Jeg har mere enn en gang sitti her med haka mere eller mindre på knærne over ting mennesker kan si, og hvordan dem kan sammenlikne sorg. "Jeg mistet da jeg var 10-12 uker på vei, så jeg har det mye værre enn deg for du fikk ihvertfall blitt kjent med barnet ditt.". Ja, jeg har opplevd dem som har hatt spontanabort lenge før dem magiske tolv ukene som kan fortelle meg at dem har det værst. Samme gjelder dem som har mistet senere i svangerskapet også. Vel, det jeg egentlig vil ha frem er at jeg synes man skal være veldig forsiktig med å sammenlikne sorg. Jeg synes ikke man skal sitte og bagatelisere andre sine følelser fordi "jeg har det værst". Man kan tenke og føle hva man vil, men jeg synes ikke man burde ha den holdningen at "jeg har det sååå mye værre enn deg". Ja, det går andre veien også, jeg synes ikke at vi som har mistet levendefødte barn skal bagatelisere sorgen til dem som aldri har fått sett sine barn levende. Mange har sagt til meg at "jamen, du fikk ihhvertfall blitt kjent med han. Du fikk se øynene hans. Du har minner." Ja, jeg har minner, mange minner.. Men jeg fikk også plutselig et tomrom. Ingen liten Sindre-min som skulle ha mat, kos og stell. Ingen liten Sindre-min som vekte meg med enten gråt eller godlyder. Ingen lille Sindre-min som sov på brystet mitt natt eller natt.. Jeg tror på ingen måte at vi kan sette det vi har opplevd og ikke opplevd med barna våre opp mot hverandre. Vi har alle mistet et barn, og med det barnet mange drømmer og tanker om fremtiden.

Alle reagerer forskjelig. Noen er tilbake i jobb etter to uker, mens andre bruker mange mnd før dem er tilbake i "normalen". Det finnes ingen fasit på dette. Selv om noen "klarer seg bedre" enn andre er det ikke dermed sagt at dem ikke har det like vondt, at dem ikke sørger like mye. Når folk spør meg om Sindre kan jeg sitte her like "kald og rolig" å prate om det uten å bli grumsete i halsen og felle en tåre. Jeg distanserer meg litt rett og slett, det er ikke det samme som om at det ikke er vondt, at jeg ikke elsker han og savner han.

Jeg vet ihvertfall at uansett når og hvordan man mister barnet sitt, så gjør det forferdelig vondt. En ting er sikkert, og det er at jeg aldri kunne fått meg til å si til noen andre at du har det sååå mye bedre enn meg ihvertfall, for det har jeg ingen rett til å si. Sorg kan ikke settes opp mot hverandre.

5 kommentarer:

 1. Hei Anne!

  Jeg er så enig så enig i det du skriver. Og slik du skriver det, så vl jeg ikke tro at noen vil føle seg støtt av det.

  Å miste ett barn er uansett ett stort tap. Og det blir selvsagt helt feil å skulle sette dem opp mot hverandre, for å fine ut av hvem som lider den største sorgen.

  Helt fra jeg fant ut at jeg var gravid med Christoffer i uke 6, så var han et etterlengtet barn. Jeg kan bare forestille meg at tapet ville vært stort dersom det ikke hadde gått bra i svangerskapet, uansett hvilken uke jeg hadde vært i.

  På en annen side så forstår jeg ikke helt hvorfor noen er så opptatt av å måle sorgen. Vi opplever kanskje sorgen forskjellig, og vi bearbeider den forskjellig, og ikke minst viser vi den forskjellig. Det er kanskje der den største forskjellen ligger, og ikke hos hvem som har størst sorg..

  Tilslutt vil jeg dele ett nydelig sitat med deg som jeg fant når jeg søkte etter noe til tingen jeg holder på med til deg ;-D

  "Kjærligheten er vårt livs største glede og vårt livs største sorg. Den er livet."
  Fransk ordtak

  Sender over smil og store klemmer

  SvarSlett
 2. fullstendig enig i det du skriver..

  SvarSlett
 3. Jeg er så enig, så enig i det du skriver..
  Hadde tenkt å skrive en lenger kommentar her nå, men sitter på jobb, på nattevakt på sykehuset, og har litt bomull i hodet :P Klokken begynner å nærme seg morgen, og da klarer jeg ikke alltid å finne de fornuftige tingene å skrive, he he ;)

  Klem fra meg :)

  SvarSlett
 4. Jenny Marie Hegdal15. februar 2010 kl. 00:44

  Får vondt bare av å lese det du skriver.. Så kan ikke en gang forestille meg hvor vondt det er å faktisk oppleve det. Jeg har opplevd abort, mitt valg.. men tenkte meg ikke om dessverre, så lever i anger. men hallo! Det kan ikke være kvart parten så ille som du har det en gang.. Hadde seriøst ikke taklet det, så jeg mener at du virker utrolig sterk. Håper ikke jeg sier noe feil nå, for er veldig redd for å gjøre det egentlig.. Har ikke ord samtidig som jeg ikke klarer å velge åssen jeg skal ordlegge meg, men det jeg prøver å si er vel: Sov godt Sindre, du er virkelig nydelig:)<3 Jeg kondolerer på det aller sterkeste! <3 - Mvh en som heter Jenny som gikk i klassen til Malin(lillesøss din)

  SvarSlett
 5. Hei vennen min :)

  Tusen takk for koselig hilsen hos meg idag, dt betyr utrolig mye vet du !

  Nå har jeg endelig bestilt ny (RIKTIG) lader til gamle pc'en, men siden jeg ble så utålmodig og ikke får sydd saken som jeg har tenkt til deg (mamma sin pc kunen ikke skrive ut på transferpapir..grrr).. så har jeg bestilt noe vakkert til deg istedet, hos en svensk dame :) Jeg gleeeeder meg så utrolig til det kommer i posten, hun skal la det først, men jeg regner ikke med det tar så lang tid :) Gled deg du også :)

  Stor nattaklem

  SvarSlett