onsdag 3. februar 2010

Tanketomme utsagn og en koselig helg.

Det har vært stille noen dager nå av den grunn at jeg har hatt en del å tenke på. Ei gammel venninne av meg mistet babyen sin nå godt over halvveis i svangerskapet. Hun lever i det marerittet nå som vi levde i for bare ti mnd siden, nemlig å miste et av dem kjæreste menneskene man har i livet sitt. Når det desverre skulle gå så galt er jeg glad for at hun tillater meg å være der for henne. Jeg kjenner meg så igjen i tankene og følelsene hennes, og kjenner at jeg vil hyle av frustrasjon over alt det dumme andre mennesker sier og gjør.
Jeg har veid mye for og imot om jeg skal skrive om dette her inne, men jeg har kommet frem til at jeg nå vil åpne munnen og si noen ord om tanketomme utsagn. Ja, jeg mener rett og slett at hvis man ikke kommer på noe fornuftig å si så er det bedre å enten holde munn, eller si det rett ut at man ikke vet hva man skal si.

Det hjelper ikke å høre ting som dette:
-dere har ihvertfall en, to, tre etc barn til.
Uansett hvor mange barn vi har har vi ingen å miste!

- dere er jo så unge, så dere kan jo bare få en til.
vi er ikke en fabrikk som bare kan erstatte en "feilvare". Vi elsker barna våre, vi kan ikke bare erstatte dem med et nytt et!

- det var en mening med at det gikk som det gikk.
Det er ingen trøst! Siden mange sier at det finnes en mening med det så vil jeg gjerne ha forklaring på hva meningen er, for jeg kan ikke se den!

- hvis det gjør så vondt nå så får dere være glade for at dere ikke fikk ha han/henne lengre.
Jeg tviler sterkt på om det hadde gjort noe mede vondt om vi fikk beholde barna våre en uke, en mnd eller et år lengre.

-nå må du ikke overdramatisere da!
hva er det for en ting å si til en mormor som akkurat har mistet barnebarnet sitt? Det kalles ikke for å overdramatisere, det kalles for å sørge!

Jeg kunne fortsatt i det uendelige. Hadde det bare vært meg som hadde fått høre slike ting så hadde jeg valgt å holde munn, men jeg kjenner jeg blir så sint og fortvilet når andre som jeg bryr meg om blir såret og lei seg på samme måte. Jeg tror ikke alltid folk mener å være ufine, jeg tror at dem bare ikke tenker seg om bestandig. Det som sjokkerer meg er at mye er dette er ting som går igjen for så mange som har mistet barna sine. Det er rett og slett hårreisende å se/høre alt hva folk kan lire ut av seg, og hvordan dem kan bagatelisere det å miste et barn. Som sagt så tror jeg ikke alltid folk mener noe vondt med det dem sier, men det er alikevel greit å tenke før man snakker noen ganger. Jeg har heldigvis kommet til det stadiet der hvor jeg kan le av mesteparten av det folk har sagt til oss, men da vi stod midt oppi den verste sorgen var det slike ting som vippet oss av pinnen også, og som kunne fremkalle enorme reaksjoner og gråteanfall. Sånn, det var dagens utblåsning *puster ut*

Ellers kan jeg fortelle at jeg hadde en veldig hyggelig helg. Meg, lillesøsteren min og ei venninne av meg skulle ha jentekveld, men endte opp på fest. Jeg koste meg stort sett hele kvelden (og natta), og merket at det egentlig er veldig godt å leve igjen. Til tross for at Sindre kom på banen noen ganger gikk det veldig, veldig greit. Jeg traff mange hyggelige mennesker, og kvelden var full av smil og latter. Det er så godt å føle at livet er på rette sporet igjen :)4 kommentarer:

 1. Tusen takk Anne.... Vet ikke hva jeg skal si... Ble så rørt.. Det betyr så utrolig mye at vi er i dine tanker, og det skal du vite at dere er også! Stor klem

  SvarSlett
 2. Kjære deg Karina, det er absolutt ingen ting å takke for! Kan jeg gjøre noe for dere på den elle eller den andre måten så gjør jeg det mere enn gjerne. Stor klem

  SvarSlett
 3. Hei Anne, havnet plutselig inne på bloggen din for to timer siden, og har lest og lest og ikke klart å ta øynene fra skjermen siden. Tror ikke jeg har mulighet til å forstå smerten deres, og vet ikke hva jeg skal si. Det er utrolig tøft av deg å sette ord på dette.

  Må bare få ønske deg lykke til videre, håper dere får mange gode minner videre med Andrea!

  SvarSlett
 4. Hei vennen!

  Ja, hva kan man si? Det er helt utrolig hva enkelte mennesker klarer å lire av seg. Selvfølgelig forstår jeg også at det ikke er vondt ment, men tenker ikke folk seg en og to ganger før de sier noe? Spesielt i slike situasjoner hvor det kanskje kan være vanskelig å si noe... ?

  Nå når jeg har vært tilbake på jobb en liten stund, så har det vært noen episoder hvor det har vært vondt å skulle viderefortelle noe som hr skjedd. Det har vært jeg som måtte ta den tøffe telefonen, og fortelle oppdateringer som er vanskelig og plutselig for mottageren å innta. Før jeg tar denne telefonen raser pulsen min, og jeg må puste flere ganger før jeg slår nummeret. Ordene som kommer er ikke planlagt, men nøye gjennomtenkt. Jeg tenker ofte på hvordan jeg kan formidle det jeg vil si på en empatisk, støttende og forståelsesfull måte. Samtidig vil jeg være informativ og konkret, uten å virke ufølsom. Det er vanskelig, men hvem har sagt at livet er lett?

  Selvfølgelig kan ord ramle ut, ting som skulle vært sagt ble sagt på en gal måte eller det som hørtes så fint ut i hodet ble det totalt motsatte når det kom ut. Merker jeg at det skjer, så er jeg kjapp med å rette opp 'skaden'. Jeg tok meg selv i å spørre en pasient om det ikke var så vondt lengre, fordi hun var blitt vant til smerten.. huff, hva er det for en ting å si? Jeg mente jo selvfølgelig ikke at det er mindre vondt, og at det derfor skal gjøres til en bagatell.. akkurat da var det ment som en samtale og ett forsøk på å forstå hvordan tilværelsen hennes er. Vi lo begge av det, heldigvis, og jeg var kjapp med å forklare for en kløne det virkelig var.

  Utrolig utrolig trist å høre om venninnen din som mistet babyen sin. Jeg kjenner det langt inne i hjerteroten, men jeg er sikker på at hun har god støtte i deg. Du er ett varmt menneske, og ett menneske med forståelse for andre - hun er nok heldig som har deg.

  Koselig å høre at du har hatt en fin tur ute. Godt at du føler livet smiler til deg, og DEILIG å høre at du tar i mot og smiler tilbake :)

  Stor varm klem til deg goingen min :)

  SvarSlett